zprávy 6. - 10.12.2021

Milí rodiče,

vítejte v druhém adventním týdnu. Čas nám běží a my si s dětmi užíváme předvánoční čas a těšení na Vánoce. Snažíme se připomínat různé zvyky a tradice, posloucháme koledy a vyprávíme si o tom, na co se těšíme.

Různé

Děti dostaly ve čtvrtek fotografie (děti, které ve čtvrtek chyběly je dostanou dnes). Prosím, posílejte po dětech přesnou částku v obálce.  Předem moc děkuji za spolupráci.

Ve středu 8.12. proběhnou pro rodiče konzultace. Někteří z Vás projevili o setkání zájem, vytvořím tabulku s časem, pošlu na skupinu a můžete mi psát, kdy se budete chtít připojit. Pak vám pošlu pozvánku na teams a přes účty dětí se spojíme. Doufám, že nám bude vše hladce fungovat. O společné schůzky zájem nebyl. Vše důležité vám píšu hned na skupinu a další informace na stránky třídy každé pondělí, tak snad máte informací dost.

 

Co jsme dělali minulý týden

V minulém týdnu jsme přivítali advent a povídali si o zimě a počasí. Děti měly celý týden vyplňovat tabulku s teplotou a zaznamenávat, jak který den je. S Růženkou jsme poznávali slovní opaky, synonyma a homonyma. Četli jsme si první adventní pohádku, pracovali s básničkou Zimní dumka a zjišťovali informace o zajícovi. Děti si v písance procvičovaly velké psací I a J, jména a malá a velká psací písmenka. Také si vyzkoušely přepis slov. V počítání jsme se zaměřili na odčítání do 100 s přechodem přes deset. Pro některé děti je trochu složitější než sčítání a potřebují více času. Děti si také vyrobily zimní strom z alobalu a ve čtvrtek jsme v parku zpívali svítícímu stromu a krmili ptačí kamarády. V pátek proběhla ve třídě pekelná výuka. Děti si nejprve vyzkoušely různé čertí dovednosti. Hráli jsme hru o nejchlupatějšího čerta, lovili čertí ocásky, hledali čertovská kopyta,…. Poté jsme si společně přečetli čertovskou pohádku o tom, jak vznikla na světě tma, podívali jsme se na pohádku o statečné princezně, která se vypořádala v pekle s čerty. Děti určovaly ve dvojicích, co patří do pekla a co do nebe, vymýšleli jsme a psali slova pro čerty a anděly, a nakonec jsme si vyrobili jednoho čerta, kterého si děti odnesly domů.

Co nás čeká tento týden

Tento týden budeme pokračovat v povídání o zimě, budeme se více věnovat počasí, zvlášť vločkám, zvykům a tradicím spojených s příchodem Vánoc. Zaměříme se na opakování a procvičování slovní zásoby – abeceda, druhy vět, nadřazená a podřazená slova, opaky, synonyma, homonyma a slova citově zabarvená. Děti dnes dostanou úkol – čtení o sněhulákovi. V úterý s ním opět budeme pracovat. Děti už si v půlených hodinách zvykly na individuální čtení se mnou a ostatní si samostatně pracují na úkolech a průběžně mi je odevzdávají. Tento týden budeme procvičovat a opakovat + a – do dvaceti s přechodem, do sta a budeme řešit různé netradiční úlohy a příklady. Pracujeme třeba s tabulkou, ve které se děti učí orientovat (sloupec, řádek) a tvoříme z nich příklady. Pokud by nám přálo počasí a byl sníh, tak bychom toho využili a vydali se sáňkovat. O tom bych vás aktuálně informovala přes skupinu. Minulý rok jsme si to s dětmi užili, tak třeba nám bude přát počasí i letos.

Mějte se fajn, užívejte si adventní čas a v případě dotazů, pište, volejte…Mirka Černá