zprávy 29.9. - 1.10.2021

Milí rodiče,

v pátek nám skončila online výuka a od středy 29.9. opět začínáme ve škole. Je to pro nás skoro zase nový začátek, protože jsme se v podstatě potkali třikrát. Děti se opět budou trochu rozkoukávat a společně se budeme zabydlovat v naší třídě.

Co by si děti měly donést v průběhu týdne?

Pracovní sešity – český jazyk 1

                               matematika 1

                               písanka 1

                               pokud máte doma – prvouka, angličtina – učebnice (ve středu děti mají aj)

kufřík s výbavou

tělocvik

bačkory, převlečení do družiny (papíry, kapesníky – pokud máte možnost)

600 Kč do třídního fondu (letos se vybírá 20 Kč na rodinu do Spolku přátel školy, tuto částku uhradím z fondu, protože máme hodně sourozenců v jiných třídách, vybavím to s kolegy)

!!! Prosím, aby si děti do pátku přinesly knihu, kterou si budou číst. Vyberte knížku, která se dětem bude dobře číst (obtížnost slov, cizí slova, náročnost děje) a bude je bavit. Může to být příběh, pohádky,… Děkuji za spolupráci.

Co nás čeká tento týden?

Ve středu budu spíše zjišťovat, co děti zvládly a jak se jim doma samostatně pracovalo. Postupně si také vyberu pracovní sešity a podívám se, jak děti zadané úkoly zvládly. Budeme se věnovat abecedě, uvidíme, jak moc půjdeme tento týden do hloubky a naší stovkové tabulce. Na děti ve třídě čeká obludárium s příšerkami, které nám budou s abecedou pomáhat a stonožka Božka, která nám pro změnu bude nápomocná s číslicemi do 100. Budeme také opakovat malá a velká psací písmenka, povídat si o podzimu a tvořit pavučinu, protože babí léto je v plném proudu. Tento týden ještě úkoly nebudou.

Co jsme probrali při online výuce?

Velký dík patří určitě vám, protože jste děti pohotově připojili a ony hned začaly spolupracovat.  Postupně jsme si trochu zopakovali psací i tiskací písmenka, připomněli jsme si pravidla psaní vět, velkých písmen, dvojhlásek. Dělili jsme společně slova na slabiky i hlásky (dětem se často plete, ale budeme si celý rok připomínat a vracet se k tomu). Novým tématem pro nás byla Abeceda, se kterou se děti měly alespoň trochu seznámit a zjistit, proč ji budeme potřebovat a k čemu se nám může hodit. V písance si děti zopakovaly a procvičily některá písmenka. Až se teď rozkoukáme, více se také budeme věnovat opisu, přepisu, psaní podle diktátu, aby si děti písmo více zautomatizovaly a uměly ho navázat. Děti prezentovaly svoje knížky, posílaly mi vlastní čtení. Zvládli jsme také dva poslechy a pracovat s nimi a děti ve skupinkách společně četly.

V matematice jsme s dětmi opakovali + a – do dvaceti, číselné řady, porovnávání a slovní úlohy. Děti se seznámily se stovkovou tabulku a orientací v ní.

Během online výuky jsme si také připomněly naše pravidla, která se budeme snažit dodržovat, povídali jsme si o dopravních prostředcích, značkách a ohleduplnosti a respektování jiných lidí při cestování. Také jsme si připomněli postavu sv. Václava a s ním spojené svátky.

Doučování

Nabízela jsem také doučování. Někdo se už se mnou spojil a domluvili jsme se. V úterý po obědě bych si děti vždy brala a procvičovala, co bude potřeba. Pokud by se někdo chtěl připojit v průběhu nebo potřeboval jednorázově pomoci, tak určitě není problém.

Testování

Přeposílala jsem vám zprávu ze stránek školy. Myslím, že zde vše bylo popsáno srozumitelně. U nás bude testování dost omezené, protože hodně dětí ze třídy covid prodělalo a testovat se nemusí. Protože odpadlo i testování na kroužky, tak věřím, že se už nic neprojeví a budeme se setkávat. Za mě je to vše, mějte se a pokud by bylo cokoliv nejasné, tak pište, volejte.

                                        Mirka Černá