zprávy 25. - 26.10.2021

Milí rodiče,

vítejte v posledním říjnovém týdnu. Čekají nás pouze dva dny, protože ve středu a v pátek mají děti podzimní prázdniny a ve čtvrtek je státní svátek. Příště se s dětmi potkáme už v listopadu. Nezapomeňte také, že se nám bude měnit čas, a tak návrat z volna bude možná pro někoho trochu složitější.

Důležité

V pondělí si děti odnesou tělocvik na vyprání. Zkontrolujte také, zda dětem dobře sedí boty. Děkuji. V úterý dám dětem domů všechny sešity na prázdniny, abyste si mohli prohlédnout, co děláme. Zuzka z družiny připomíná: v úterý 26.10. mají děti v družině akci „Družina má talent“ a další úterý 2.11. oslaví děti Halloween, mohou si vzít kostýmy a v jídelně bude speciální oběd. Domluvte se prosím s dětmi, zda nechtějí zůstat déle v družině. Děkujeme za spolupráci.

Od listopadu by také děti nemusely mít lístečky s odchody, protože si je rodiče budou moci vyzvedávat u vrátnice. Tuto informaci ještě aktuálně upřesním, dle situace.

Co jsme zvládli minulý týden

Děti se na začátku týdne rozdělily do dračích skupin. Ty se nám během týdne různě „zvětšovaly a zmenšovaly“, protože děti se různě vracely a odcházely. Někdo prožil ve skupině celý týden, někdo jen dva dny. Děti si každý den volily dračího krále či královnu, a ten potom rozhodoval, jak bude skupina pracovat. Celá týden nás tedy provázeli draci v různé podobě. Kreslili jsme suchým pastelem dračí oko a děti se snažily míchat různé barvy a vytvářet originální odstíny. Z klovatiny a vodových barev jsme míchali dračí lektvar. Četli jsme si různé dračí příběhy a ve skupinách k nim děti plnily různé úkoly. Skládali dohromady návod na výrobu draka, snažili se správně poskládat příběh z vět, vyhledávali v textu různá slova a řadili dračí jména podle abecedy. Společně jsme také tvořili dračí věty, otázky a příkazy (příprava na druhy vět). V písance jsme psali malé psací d jako drak a zkusili jsme si napsat první celou větu o drakovi. Také jsme si povídali a určovali draky podle tvarů, v rámci dračích letů jsme si připomněli druhy čar – přímá, lomená a křivá. Blíže se pak děti seznámily s přímkou, úsečkou a bodem. Vysvětlili jsme si, jak se rýsuje, pojmenovává přímka, jak se tvoří a pojmenovávají body a jak se podle pravítka měří úsečky. Vše budeme v průběhu roku opakovat, aby si děti připomínaly a lépe pamatovaly. Navštívil nás také drak Hruštička a Okurčák. S nimi jsme sestavovali jídelní lístek s ovocem a se zeleninou.

Co nás čeká tento týden

Čeká nás projekt o naší zemi a svátku, který nás čeká. Budeme si povídat o naší zemi a sousedech. Ukážeme si, jak naše země vypadá, jaké zde máme města, hory, řeky. Zaměříme se více na Prahu a její památky. Poslechneme si hymnu, vybarvíme vlajku a blíže budeme prozkoumávat náš znak. Připomeneme si, jak naše země vznikla a povíme si také něco o našich prezidentech. Děti dnes dostanou úkol – čtení o vlajce. V úterý pak budou v textu vyhledávat různé informace.

Po prázdninách na nás čeká čarovný a trochu strašidelný týden.

To je za mě vše. Mějte se fajn a užijte si společné volno s dětmi. V případě dotazů mi pište, volejte. Mirka Černá