zprávy 18. - 22.10.2021

Milí rodiče,

vítejte v dalším říjnovém týdnu, který bude v naší třídě patřit drakům. Děti budou celý týden ve skupinách a vše se u nás bude točit kolem draků. Kdo z dětí doma draka má, může si ho v pátek donést. A pokud nám počasí bude přát, možná i někteří poletí.

Další týden nás pak čekají podzimní prázdniny. S dětmi se uvidíme pouze v pondělí a v úterý a od středy budou podzimní prázdniny (27. – 29.10.).

V pátek jsem dětem, které byly ve škole, připravila několik úkolů k ověření toho, co jsme dělali uplynulých 14 dní (orientace ve stovkové tabulce, desítky, + a – do 100 bez přechodu, porovnávání, abeceda a stromové hádanky) Děti pracovaly svým tempem, nijak jsem je nehodnotila, pouze jsem opravila chyby, ukázala dětem a v pondělí Vám je pošlu ke shlédnutí. Prosím, abyste je v úterý poslali zpět. Děkuji.  

Také mám pocit, že už se dětem lépe vybavují psací písmenka a bezchybně napíší několik slov. Občas nás ještě trochu zlobí velikost písmenek, ale myslím, že jsme na dobré cestě a vytrváme.

Co jsme zvládli minulý týden

Prozkoumávali jsme les, a to hlavně stromy, jejich dělení, plody a poznávání stromů. Povídali jsme si, jak les vzniká, jak byl důležitý pro lidi v minulosti i dnes. Pokračovali jsme v poznávání abecedy, zaměřili jsme se na třídění slov podle abecedy a také, jak řadíme slova, která začínají stejným písmenkem. Také jsme procvičovali se stonožkou Božkou – porovnávali jsme číslice do sta, určovali jsme desítky a jednotky, + a – do sta bez přechodu a řešili různé slovní úlohy s lesní tématikou. Děti si vyrobily podzimní závěsy z plodů. Trochu jsme bojovali s napichováním, ale nakonec jsme vše zvládli. Někdo si závěsy odnesl domů, někomu visí u vrátnice školy. Zkoušeli jsme také malovat strom inspirovaný moderním uměním (V.Kandinský). (pošlu foto)  Pracovali jsme s příběhem o kaštanovém skřítkovi a v pátek jsme vedli debatu o knihách, co je důležité, kdo se na ní podílí,…

Co nás čeká tento týden

Děti se rozdělí do dračích skupin a všechny aktivity v tomto týdnu budou věnovány drakům. Budeme si číst dračí příběhy a pracovat s nimi. V rámci toho, se více zaměříme na tvoření vět, jakým písmenem začínají a jakými znaménky mohou končit. Budeme poznávat draky podle geometrických tvarů, při dračích letech si zopakujeme druhy čar a pokusíme se pomocí špejlí sestavovat přímky a úsečky a na závěr je také rýsovat podle pravítka. Přiletí k nám také drak, který se živí pouze ovocem a zeleninou a společně je budeme s dětmi poznávat. Nakreslíme si dračí oko a dračí lektvar. V pondělí dostanou děti za úkol básničku o drakovi, následující den s ní pak budeme opět pracovat. Ve čtvrtek pak děti dostanou takový zjišťovací úkol.

Sledujte prosím angličtinu, aby měly děti vše v pořádku. Za mě je to vše, mějte se fajn. V případě dotazů, pište, volejte. Mirka Černá