zprávy 15. - 19.11.2021

Milí rodiče,

začíná nám další listopadový týden, který ale bude o trochu kratší, protože ve středu, 17.listopadu, je státní svátek, a tak si uděláme uprostřed týdne volno. V pondělí 15.11. se opět testujeme. Prosím, sledujte stránky školy a já vám také pošlu zprávu. Situace a nařízení ohledně koronaviru se neustále mění, ale pevně doufám, že to školy ustojí.

Různé

V pátek jsme se fotografovali. Nakonec dorazily všechny děti, a tak naše společná fotografie bude kompletní. Peníze za fotky budu vybírat až fotky obdržíme. Pak pošlu aktuální informace.

Ve čtvrtek 16.12. bychom měli jít do divadla na Fidlovačce. Píšu s předstihem, abyste třeba neobjednali dětem lékaře. Bližší informace vám pak pošlu aktuálně.

V pátek 19.11. pošlu dětem všechny pracovní sešity na víkend domů, abyste si je mohli prohlédnout, v pondělí si je pak opět děti přinesou.

Co jsme dělali minulý týden

Minulý týden jsme si začali povídat o rodině a představili jsme si rodinu naší Růženky. Pojmenovali jsme si a představili jednotlivé členy rodiny a zkoušeli jsme propojovat různé vazby (teta, bratranec, snacha, tchýně, neteř,…) Děti kreslily svoje rodiny, ale začarovaly je do zvířat. Ve čtvrtek jsme si s Růženčinou rodinou připomněli svátek svatého Martina. Společně jsme se o něm naučili písničku, v rámci Martinského čtení, které je prozatím odloženo, k nám přišly děti z 5.třídy a přečetly nám několik bajek, povídali jsme si a promítali si legendu a zvyky, které jsou spojené se svatým Martinem. Nakonec jsme si vyrobili světýlka, zapálili je a připomněli si tak atmosféru průvodu se světýlky. Inspirovali jsme se Martinským čtením a každý začal pracovat na své knize. Děti si musely vymyslet název, ilustrace a formu, jak budou knihu psát (komiks, čtení s obrázky,….). Celý týden jsme se věnovali našemu OTRPU – větám oznamovacím, tázacím, rozkazovacím a přacím. Tvořili jsme a vymýšlely věty na různé téma, děti určovaly druhy vět a znaménka a opět jsme si připomínali pravidla psaní vět (na začátku velké písmenko, na konci znaménko,..). V matematice jsme počítali peníze, věnovali se různým matematickým hrám (bingo, domino, bomba,..). Seznámili jsme se se + a – do sta dvouciferných čísel bez přechodu (25+33, 59 – 22,..). Děti také pracovaly samostatně a plnily dle svých možností různé úkoly a úlohy. V tělocviku jsme si opět vyzkoušeli náš trojboj. Děti si zapisují výsledky a mohou tak sledovat, jak si samy k sobě stojí. V pátek si děti opět vyzkoušely, jak samy sebe hodnotí. Já si jejich hodnocení ještě pročtu, pokusím se něco malého také dopsat a v pátek bych vám po dětech poslala.

 

Co nás čeká tento týden

Opět budeme pokračovat v probádávání rodiny. Více se zaměříme na zážitky, které děti mají z rodiny. Tímto vám děkuji za spolupráci s fotkami. V pondělí s nimi budeme pracovat, máme je vystavené a v pátek je všem dětem vrátím. Budeme si také povídat o našich narozeninách, oslavách, rodinných tradicích a zájmech. Také pokračujeme v práci na naší knize. V úterý si s babičkou a dědou Růženky připomeneme události sametové revoluce a děti v pondělí dostanou úkol na čtení, který připomíná právě tyto události. Budeme pokračovat v procvičování abecedy, druhů vět a více se zaměříme na větu a její tvoření – slova ve větě, správné pořadí slov, znaménka. V matematice budeme procvičovat + a – do dvaceti, do sta, slovní úlohy. Děti budou více samostatně tvořit příklady a úlohy. Tento týden ještě budeme sedět ve dvou velkých skupinách. Je to zajímavá zkušenost pro mě i pro děti.

Za mě je to vše, mějte se, držte se, buďte zdrávi a pokud byste cokoliv potřebovali, tak pište, volejte. V případě aktuálních zpráv napíšu na skupinu. Mirka Černá