zprávy 24. - 28.5.2021

Milí rodiče,

vítejte v posledním květnovém týdnu. Pomalými krůčky se blížíme do finále a za chvíli tu máme konec 1.třídy, který byl letos pro všechny trochu výjimečný.

Testování

Od pondělí nás čeká nové testování PCR testy, které bude pro všechny. Netestují se pouze ty děti, kterým běží lhůta 90 dní od nákazy koronavirem. Děti se budou testovat vždy jednou za 14 dní. Do konce roku nás testování bude čekat třikrát. Termíny testování – 24.5., 7.6. a 21.6. Budeme se testovat vždy v pondělí a prosím, aby děti přišly do třídy mezi 7.30 – 7.40 hodin, abychom vše v klidu stihli.

Jak bude testování probíhat?

Děti se určitě nemusí ničeho obávat. Každý dostane nádobku s víčkem. Já nalepím jeden kód na nádobku a druhý na seznam k jménu dítěte. (Ke kódům mám tedy přístup pouze já) Děti budou do nádobky spouštět sliny. Když slinami pokryjí dno, tak nádobku uzavřeme. Pak si nádobky vyzvednou zaměstnanci laboratoře. Vždy vezmou náhodně 4 vzorky, které dají k sobě a zjistí, zda je vše v pořádku. Pokud by se stalo, že by z těchto vzorků byl nějaký pozitivní, tak všem čtyřem rodičům zavoláme a domluvíme další postup. (Děti této skupiny by musely na další testování.) Na stránkách školy je testování také popsáno a vysvětleno. Věřím, že společně vše zvládneme a budeme dál spokojeni, že můžeme spolu trávit další čas.

 

Fotografování   

Minulý týden jsme se s dětmi fotografovali. Zatím nevím cenu fotografie, ale zaplatím je dětem z fondu. Ti, co si objednali více fotografií, pak pošlu částku, kterou mají doplatit. Děkuji.

 

Výlet

Přes všechna nařízení a omezení můžeme alespoň jet na výlet, který se uskuteční 3.6.2021 ve čtvrtek. S dětmi společně navštívíme park Mirákulum. Děti v tento den normálně přijdou do školy. Dojdeme si na toaletu a okolo 8.30 hodin pro nás přijedou autobusy. Máme objednanou dopravu od Pragoturu. Jejich autobusy jsou nové, moderní a jsou vybavené bezpečnostními pásy. Návrat před školu bude okolo 17.00 hodin.

Cena výletu je 350 Kč – 130 Kč je vstup do parku a cena dopravy je okolo 220 Kč. Děti mohou začít od pondělí nosit peníze na výlet. Pokud to půjde, noste prosím přesnou částku. Děkuji.

Co s sebou:

batoh

baterka, čelovka – je zde pod zemí a děti se pohybují ve tmavých chodbách

plavky, malý ručník – je zde nově otevřený vodní svět s různými kanálky…. (bude samozřejmě záležet na počasí)

velká svačina – nemáme zde zajištěný oběd, více pití (děti běhají a pokud je teplo, tak mají žízeň)

kapesné – děti si zde mohou zakoupit občerstvení – pití, zmrzlinu, dobroty,…… kapesné nechám na vás a domluvě s dětmi

vhodné sportovní oblečení a pevné boty

kšiltovka, klobouček,…. -  nechám uvážení na vás

kapesníčky, rouška

Pokud se někomu dělá v autobuse špatně, tak mi prosím dejte vědět. Já posadím děti dopředu. Pokud je potřeba, tak jim dejte kinedryl, jiný lék a připravte jim ho raději i na cestu zpátky. Děkuji. Pokud byste měli dotazy ohledně výletu, tak mi pište nebo volejte. Na výlet s námi pojede také Zuzka s družiny.

https://www.mirakulum.cz/  - odkaz, kde si můžete park s dětmi prohlédnout

Co jsme zvládli minulý týden?

Provázela nás Alíkova parta – kluci Quido, Walda a Xaver. Seznámili jsme se tak s posledními písmenky v abecedě – Q,W a X. Procvičovali jsme velká psací písmena a do písanky jsme zkoušeli psát velké psací Z, T a H, děti také procvičovaly přepis z tiskacích slov. Procvičovali jsme + a – do dvaceti – příklady, slovní úlohy, nakupování. Trochu jsme se vrátili k našemu kalendáři, který ale děláme každý den. Snažili jsme se být také hodně venku. Kreslili jsme mandalu svého začátečního písmenka ve jméně a vyráběli si rýžové balonky.

 

Co nás čeká tento týden?

Jak jsem naznačila, tak jdeme pomalu do finále a budeme hodně opakovat. Zbývající čas teď věnujeme Cestě kolem světa, kde si budeme povídat o jednotlivých světadílech, zemích a zajímavostech (zvířecí i rostlinná říše, jídlo, vlajky,…..) V rámci toho si s dětmi budeme povídat o slabikách dě,tě,ně a di,ti,ni, dy, ty,ny.  Připravíme si zásoby na cestu, při kterých si zopakujeme, co vážíme, měříme a odměřujeme. Ve čtvrtek opět děti dostanou čtecí úkol.

Prosím, aby si děti přinesly balíček s fixami, který dostaly na online výuku. A připomínám tělocvik. Děkuji.

Obědy  - můžete s dětmi vybírat, družina funguje stále stejně. Za mě je to vše. Mějte se fajn. Mirka Černá