zprávy 1. - 5.11.2021

Milí rodiče,

čas nám opravdu letí, protože nám už začíná první listopadový týden. Myslím, že už jsme si na sebe opět více zvykli a děti získali jistý řád, jak fungujeme ve 2.třídě. Byli jsme trochu rozhozeni díky opětovnému uzavření, ale doufám, že budeme fungovat a školy již zůstanou otevřeny. Situace a okolnosti se díky koronaviru stále mění a vyvíjí a my učitelé, vy rodiče i děti to nemáme úplně jednoduché. Děti jsou naštěstí dostatečně pružné a žijí v přítomnosti a užívají si každý den.

Dnes se testujeme. Děti po příchodu do třídy dostanou testy, společně si pustíme instruktáž a v klidu se otestujeme. Pak vám pošlu zprávu, jak vše dopadlo. Děti, které nemoc prodělaly a běží jim lhůta 180 dní, se samozřejmě netestují.

Různé

Děti by si opět po prázdninách měly přinést pracovní sešity, které si necháme v lavici (matematika, český jazyk, písanka, prvouka, případně angličtina) a tělocvik, který měly doma na vyprání. Děkuji za spolupráci.

V úterý 2.11. budou mít děti ve družině halloweenskou party spojenou také s tematickým obědem. Mohou si přinést kostýmy nebo různé strašidelné doplňky. Domluvte se také prosím s dětmi, zda třeba nechtějí zůstat v družině o trochu déle.

Protože jsme společně ve škole už zase celý měsíc, děti se zaklimatizovaly, více jsme procvičovali místa, kde se mi zdálo, že máme trochu mezery, tak se již více zaměřím na formálnější hodnocení, abyste i vy měli přehled. Neznamená to úplně nic zásadního, ale spíše, abyste měli nějakou zpětnou vazbu. Děti teď za různé úkoly získávají mince v naší celoroční soutěži a myslím, že známky neřeší.

Děti mají mít v lavici svoji knížku, kterou si čtou. Pokud knihu dočtou, odnáší si ji domů a přinesou další. Mluvili jsme o tom, tak to snad všechny děti pochopily. Pokud si knihu zapomenou, mají možnost zapůjčení v naší třídní knihovničce.

Co jsme zvládli minulý týden

Minulý týden byl výrazně kratší a my se věnovali hlavně naší zemí a svátku, který je s ní spojený. Nejprve jsme si s dětmi povídali, co vlastně všechno ví a znají. Ujasnili jsme si, že je naše země součástí Evropy a je jejím „srdcem“, prozkoumávali jsme naše hranice a sousedy, kteří nás obklopují. Pak jsme si povídali o městech a přírodě v naší zemi a více jsme se zaměřili na naše hlavní město. Pouštěli jsme si pověst O staré Praze a prohlíželi si nejdůležitější památky. Na stránkách můj stát jsme si s dětmi ukázali důležité symboly naší země a plnili různé úkoly a kvízy. Děti si také přečetly článek o naší vlajce, se kterým pak pracovaly. Pouštěli jsme si českou hymnu a videa a zajímavosti o vzniku naší země.

Co nás čeká tento týden

Celý týden se tak trochu ponese v duchu strašidel a kouzel. Čeká nás novinka, a to budou strašivěty, nebo-li druhy vět. S dětmi jsme si docela podrobně povídali o pravidlech psaní a tvoření vět. Už víme, že na začátku píšeme vždy velké písmeno a na konci znaménko. S dětmi jsme si také povídali a tvořili věty, které nám přináší nějaké informace, že se můžeme ptát a tvořit otázky a také dát někomu nějaký příkaz, zákaz,….V následujících dnes si to celé upevníme, upřesníme a rozdělíme. Dál budeme procvičovat + a – do sta bez přechodu, pokud nám vše půjde, tak se také děti seznámí s počítáním se závorkami. Budeme si povídat o houbách a věnovat se strašidelnému tvoření.

Za mě je to vše, mějte se fajn a pokud byste potřebovali, tak pište, volejte… Mirka Černá